Dodatki, które zmieniają pizzę w wyjątkowe danie

Dodatki, które zmieniają pizzę w wyjątkowe danie

Kuchnia włoska cieszy się bardzo dużą popularnością na całym świecie. Również Polacy pokochali danie włoskiej kuchni. Do tych, które szczególnie przypadły nam do gustu zalicza się pizza. W naszym kraju można dzisiaj znaleźć mnóstwo pizzerii. Tym razem jednak napiszemy o dodatkach, które mogą nadać pizzy zupełnie nowego, ale bardzo ciekawego smaku.

Oliwa z oliwek

Włosi jedzą pizzę skropioną oliwą z oliwek. My raczej z tego rezygnujemy. Szkoda, gdyż jest prosty sposób na to, aby dodać pizzy więcej charakteru. Pizzę musimy skropić oliwą od razu pod wyjęciu jej z piekarnika. Oliwa musi być bardzo dobrej jakości. We Włoszech bardzo często wykorzystywana jest ta wytwarzana w okolicach Rzymu.

Świeżo zmielony pieprz

Ta popularna przyprawa ma wyrazisty smak. Wystarczy niewielka ilość świeżo zmielonego pieprzu, aby pizza zyskała zupełnie nowy, wyjątkowy smak. Jeśli zdecydujemy się dodać pieprz do pizzy, to pamiętajmy, aby zmielić go bezpośrednio przed dodaniem. Do pizzy znakomicie pasuje nie tylko klasyczny czarny pieprz, ale także kolorowy i biały, który jest łagodniejszy od czarnego. Nie musimy też dodawać do pizzy tylko jednego rodzaju pieprzu, można wykorzystać kilka różnych.

Rukola

Włosi kochają rukolę, wykorzystują ją nie tylko do sałatek. Jeżeli więc chcemy, aby pizza zyskała nowy smak, sięgnijmy po to lekko pikantne warzywo. Listki rukoli są delikatne, pamiętajmy więc, że nie należy ich zapiekać razem z pizzą. Jest to dodatek, którym możemy posypać już upieczoną pizzę.

Gruboziarnista sól morska

Osoby, które lubią sól, mogą pokusić się o podkręcenie smaku pizzy gruboziarnistą solą morską. Oczywiście należy zachować umiar, aby nie przesolić i nie wyrzucić pizzy do kosza. Zastosowanie soli morskiej nie tylko poprawi smak dania. Posypana gruboziarnistą solą pizza będzie też prezentować się bardzo efektownie. Pizza to danie, które ma wiele wersji. Sięgając po nowe, mniej popularne składniki, można jej nadać nowy smak.

Share